Sarm Gorj


Go to content

Mercur

Astronomie > Sistemul Solar > Planete

MERCUR

Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare si a opta ca marime. Mercur este mai redusa ca diametru chiar decat satelitul jovian, Ganimede si cel saturnian, Titan.
Planeta e cunoscuta din timpul sumerienilor. In antichitate, Heraclit credea ca Mercur si Venus orbiteaza Soarele si nu Pamantul asa cum credeau cei care acceptau teoria conform careia Pamantul era centrul Sistemului Solar (sistemul heliocentric).
Mercur are o orbita puternic excentrica; la periheliu, distanta dintre Mercur si Soare e de doar 46 milioane km, la afeliu este la 70 milioane Km. Periheliul are o miscare de rotatia foarte lenta. O lunga perioada de timp se credea in existenta unei planete interioare orbitei lui Mercur, planeta numita Vulcan care ar fi exercitat perturbatiile observate in parametrii orbitei lui Mercur. Raspunsul s-a primt odata cu
Teoria Relativitatii Generalizata a lui Einstein! Explicarea cu ajutorul acesteia a miscarii lui Mercur a contribuit decisiv la acceptarea teoriei.
Pana la inceputul anilor‚ 60 se credea ca “ziua” lui Mercur coincide cu “anul” sau, si ca indreapta spre Soare tot timpul aceeasi parte a sa, precum Luna fata de Pamant. Presupunerea a fost demontata in anul 1965 cu ajutorul radarelor doppler. Se stie ca Mercur se roteste in jurul axei sale de trei ori in 2 ani mercurieni. Mercur este singurul corp din sistemul solar care are o
rezonanta orbitala/rotationala cu o ratie diferita de 1:1. Rezonanta este starea a unui obiect care orbiteaza si este periodic supus unor perturbari gravitationale de catre un alt obiect.
Acest fapt si excentricitatea puternica a lui Mercur produce efecte ciudate pentru un observator al suprafetei lui Mercur. La anumite longitudini un observator vede Soarele rasarind si apoi i se pare ca acesta creste in diametru pe masura ce se deplaseaza spre zenit. Acolo unde Soarele pare ca se opreste, efectul se inverseaza si acum pare ca el descreste ca dimensiuni. Toate acestea in timp ce stelele se misca de 3 ori mai repede pe cer. Observatori aflati in alte locatii sunt martorii altor imagini, la fel de ciudate insa.
Mercur prezinta o impresionanta si totodata uluitoare diferenta de temperatura intre zi si noapte, de 600 °C. Astfel, pe Mercur poti ori sa ingheti, ori sa te carbonizezi. La rasaritul Soarelui temperatura este de -183 °C, dar urca pana la +407 °C la amiaza. Noptile si zilele planetei dureaza cate trei luni terestre fiecare, decalaj total "personal" pe care nu il mai intalnim la nici o alta planeta. In timpul lungii sale zile Mercur acumuleaza lumina solara pentru a o transmite apoi mai departe in timpul la fel de lungii sale nopti.
Mercur se aseamana destul de mult cu Luna: suprafata sa e puternic afectata de cratere si foarte veche; nu are placi si activitate tectonica. Pe de alta parte, Mercur este mult mai densa dect Luna (5.43 gm/cm3 fata de 3.34). Este a doua planeta dupa Pamant ca densitate in sistemul solar. Are un nucleu fier cu raza de 1800-1990 km, iar invelisul de silicat are doar 500-600 Km. Partial, interiorul este topit.
Mercur are o atmosfera subtire, formata din atomi adusi de vantul solar. Pentru ca Mercur e asa de fierbinte, acesti atomi se volatilizeaza si ajung rapid in spatiu. Spre deosebire de Pamant si de Venus, atmosfera sa nu este asa de stabila.
La suprafata lui Mercur se evidentiaza numeroase santuri, unele de sute de km lungime si de pana la 3 km latime. Unele traverseaza cratere si par sa fi fost formate prin compresie. Se estimeaza ca suprafata lui Mercur s-a restrans cu 0.1% (1 km din raza planetei).
Una din cele mai ample formatiuni de pe Mercur este Bazinul Caloris Basin (dreapta); are cam 1300 km in diametru. Este similar bazinelor de pe Luna. Asemenea acestora, a fost probabil provocat de un puternic impact din istoria sistemului solar. Acesta a provocat probabil si formele ciudate din partea opusa a planetei (stanga).
Inafara terenului afectat de cratere, exista pe Mercur si suprafete relativ plane. Sunt explicabile ca rezultat al actiunii unor cratere.
Este posibil ca la cei doi poli ai lui Mercur sa fie prezenta gheta in anumite cratere.
Mercur are un camp magnetic redus ca intensitate, cam 1% din cel al Pamantului si nu are sateliti.

C:\Documents and Settings\Marcus\Desktop\Sarm Gorj\17.12.2009\MATRITE PLANETE\MERCUR\mercur.jpg
Error File Open Error

Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu