Sarm Gorj


Go to content

Ocultatii cu Luna

Astronomie > Sistemul Solar > Luna

LUNA-SATURN

Ocultatie este disparitia temporara a unui corp ceresc, datorita interpunerii intre el si observator a unui alt corp ceresc.
Producerea unei ocultatii depinde in special de plasarea observatorului considerat: este posibil ca pentru un anumit observator de pe Pamant (este vorba de diferenta de coordonate geografice intre doi observatori) sa se produca o ocultatie, iar pentru un altul sa se produca la alt moment sau deloc.
Daca obiectul mai apropiat (care oculteaza) are dimensiune aparenta mai mica decat obiectul mai indepartat (cel ocultat), astfel incat acoperirea este partiala, fenomenul se numeste tranzit.
Luna avand un diametru aparent considerabil ~0,5°, in deplasarea pe bolta cereasca, adeseori oculteaza stele sau planete (ocultatia Luna-Saturn, 22 mai 2007)
.
Usurinta observarii unui astfel de fenomen depinde de stralucirea astrului, dar mai ales de faza in care se afla Luna la un moment dat. Cand Luna se afla in apropierea momentului de Luna Plina, ajungad la magnitudinea de ~ -12 unitati, cu greu se observa ocultarea chiar si a stelelor mai stralucitoare.
Si planetele la randul lor pot oculta stele, iar cele care au sateliti ii oculteaza pe acestia si la randul lor, satelitii se pot oculta intre ei.
Ocultatiile sunt un subiect interesant si plin de reusite in randul astronomilor amatori, pentru ca la observarea ocultatiilor nu sunt necesare instrumente puternice, ele se pot realiza si cu ajutorul unui binoclu.


C:\Documents and Settings\Marcus\Desktop\Sarm Gorj\18.12.2009\MATRITA OCULTATII CU LUNA\1.jpg
Error File Open Error

Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu